Marzysz o własnym biznesie gastronomicznym, ale świadomość ogromu zobowiązań Cię przeraża? Najwyższy czas pomyśleć o food trucku! Czym jest, jak otworzyć food truck i czy można na tym dobrze zarabiać?
Food truck – budka z jedzeniem
Food truck to pomysł rodem z USA. W ostatnich latach obserwujemy coraz większe zainteresowanie tą formą zarabiania pieniędzy. Food truck sprawdzi się zarówno w pełnych turystów dużych miastach, jak i mniejszych miejscowościach. Zaletą food trucków jest ich mobilność, co daje możliwość przystosowania się do potrzeb konsumenckich.
Jak otworzyć food truck? Ile trzeba zainwestować?
Chcąc otworzyć food truck z dobrej pozycji, należy zainwestować minimum 50 tysięcy złotych. To i tak mało w porównaniu z założeniem restauracji czy kawiarni.
Jeśli posiadamy pojazd, który możemy przerobić na food trucka, jesteśmy o krok bliżej założenia biznesu. Jeśli nie, zakup owej furgonetki jest pierwszym krokiem, który należy poczynić. Powinien być to samochód wielkości auta dostawczego, z tzw. konstrukcją na ramie. Za używaną, lecz działającą furgonetkę zapłacimy od 20 do 30 tysięcy złotych. Należy samochód jeszcze przerobić i wyposażyć w sprzęt gastronomiczny, co będzie kosztować od 20 do 30 tysięcy.
Własna marka czy franczyza?
Jeśli chcemy mieć niezależność i większe pole działania, lepszą opcją będzie założenie własnej marki. W tym momencie możemy pozwolić sobie na dowolność i zdecydować, co znajdzie się w naszym menu.
Miejsce pod food trucka
Chcąc mieć klientów, należy stanąć food truckiem w odpowiednim miejscu. Warto „podpinać się” pod wszelkiego rodzaju imprezy, by zyskać rozpoznawalność i zaufanie. Chociaż koszt wynajmu miejsca jest wysoki, zyski również są w tym przypadku największe.
W zwyczajne dni warto postarać się o atrakcyjne miejsce postoju. Każde miasto ma takie miejsca, przez które codziennie przechodzi mnóstwo ludzi.
Jak otworzyć food truck? Szansa na zyskowny biznes
Food truck może być dla wielu pierwszym biznesem. Warto zainwestować w ten rodzaj gastronomii, ponieważ jej popularność wciąż rośnie. Żeby otworzyć food truck trzeba mieć pomysł i pasję, ale warto to zrobić.