Rożen to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Nowoczesne urządzenia pozwalają na przygotowanie grillowanego kurczaka, który można podawać z dodatkami wzbogacającymi smak drobiu. Będzie to jedno z wielu dań podawanych w barze lub główna atrakcja w restauracji. Ponadto urządzenie może być traktowane jako rożen domowy.
Rożen do kurczaka w barze
Kurczak z rożna to danie, które cieszy się dużą popularnością od wielu lat w naszym kraju. Za pomocą tego dania można zwrócić uwagę klientów na lokal i przyciągnąć większą grupę gości. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że dania z drobiu doceniają zarówno dorośli, jak i dzieci. Delikatne mięso może być przyrządzone na wiele sposobów dostosowanych do indywidualnych upodobań smakowych. Dzięki temu kurczak z rożna zaspokoi oczekiwania gości, bez względu na ich wiek, płeć i region, w którym mieszkają na co dzień.
Rożen do kurczaka – szybkie, smaczne jedzenie
Wyposażenie lokalu w rożen pozwala na szybkie przygotowanie smacznego i soczystego kurczaka. Dzięki temu lokal może oferować drób na wynos, co może w krótkim czasie spowodować zwiększenie przychodów firmy. Rożen jest łatwy w obsłudze, a jego ceny są umiarkowane. Na rynku można znaleźć wiele odmian, które można dostosować do aktualnych potrzeb restauracji. Jedną z najpopularniejszych wersji jest rożen elektryczny. Przyrządzanie mięsa odbywa się na nim bez ognia i dymu, a dodatkowo z urządzenia można korzystać przez cały rok. Pozwala to na zachowanie spójnego menu lokalu gastronomicznego o każdej porze roku.
Efektywność pracy rożna do kurczaka
Podczas zakupu rożna do baru lub restauracji należy zwrócić uwagę na jego efektywność. W szczególności warto sprawdzić, jaka ilość kurczaków może być opiekana w tym samym czasie. Rożen nie powinien być zbyt duży, bo będzie pobierał nadmierne ilości energii w stosunku do możliwości sprzedażowych w lokalu. Urządzenie powinno pozwolić na wygodne przygotowywanie i płynną sprzedaż drobiu przy zachowaniu średniego czasu oczekiwania klienta na swoje danie. W praktyce możliwy jest zakup rożna pozwalającego na opiekanie 12 kurczaków lub ich wielokrotności. Podczas dobierania sprzętu należy uwzględnić cenę urządzenia oraz koszty jego codziennej eksploatacji.
Rożen elektryczny – moc dostosowana do potrzeb lokalu
Rożen elektryczny może mieć różną moc. Od tego parametru zależy czas opiekania kurczaków. Jest to ważne z punktu widzenia kosztów obsługi urządzenia. Rożen o większej mocy skróci czas oczekiwania na gotowe danie przez gości. Dlatego warto zastanowić się nad zakupem urządzenia o mocy przynajmniej 10 kW, które pozwoli przygotować nie mniej niż 12 kurczaków w czasie około 80-90 minut. Istotna jest także liczba stref wewnątrz urządzenia. Zazwyczaj każda z nich jest regulowana oddzielnie, co pozwala ograniczyć zużycie prądu.
Rożen elektryczny do domu
Rożen elektryczny to bardzo praktyczne urządzenie, które powinno znaleźć się w małych i dużych lokalach gastronomicznych. Na rynku dostępne są urządzenia, które można łatwo dostosować do potrzeb restauracji zarówno pod względem funkcjonalności, jak i kosztów eksploatacji. Różnorodność ta powoduje, że urządzenia mogą być łatwo wykorzystane także jako rożen domowy. W ten sposób uzyskujemy możliwość szybkiego przygotowania smacznych dań, które zachwycą zaproszonych gości.